M. FEDOR: Vláda pokračuje v znižovaní obranných rozpočtov

30.10.2012 Bratislava

Bratislava 30. októbra (TASR) - Dnešný kontrolný výjazd premiéra Roberta Fica na ministerstve obrany nemôže zakryť podstatný fakt a to, že navrhovaný podiel rozpočtu obrany k HDP na rok 2013 bude nižší, ako bol na rok 2012. Vláda pokračuje v praxi znižovania obranných rozpočtov z obdobia rokov 2006 až 2010, čo okrem iného výrazne prispelo k tomu, že z hľadiska modernizácie je naša armáda na chvoste Európy. Na kontrolnú návštevu Fica v rezorte obrany takto reagoval poslanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS Martin Fedor.

"Vláda argumentuje ekonomickou krízou, tá však postihla všetkých, vrátane našich susedov. Žiaľ, podiel výdavkov z rozpočtu obrany na modernizáciu armády v roku 2013 bude na Slovensku najnižší v porovnaní so susedným Českom a Maďarskom alebo Poľskom," povedal Fedor. Plnenie úloh slovenskej armády sa podľa neho nedá dlhodobo zabezpečiť pri ustavičnom znižovaní výdavkov na obranu. "Ďalšie krátenie v budúcom roku sotva vystačí na prežívanie. Bez novátorských, odvážnych riešení sú naše ozbrojené sily odsúdené na úpadok," vyhlásil Fedor.

Na druhej strane privítal a podporuje deklarovaný záujem rezortu o nadnárodnú spoluprácu. "Spoločná obrana vzdušného priestoru s Českou republikou by však nemala byť cieľom, ale začiatkom oveľa ambicióznejšej politiky Slovenska v oblasti nadnárodnej spolupráce, ako tomu bolo doteraz," myslí si poslanec. Zdroje na modernizáciu Ozbrojených síl SR sa podľa neho nenájdu bez zapojenia Slovenska do procesov "pooling and sharing".

Po dnešnej kontrolnej návšteve rezortu obrany premiér Robert Fico (Smer-SD) zopakoval, že na významnejšiu modernizáciu slovenskej armády v súčasnosti nie sú v rozpočte peniaze. "Hoci armáda plní mnohé významné činnosti a úlohy, verejnosť by pravdepodobne neprijala, keby sme sa dnes na úkor iných oblastí pokúšali ponúkať finančné prostriedky do modernizácie vojenskej techniky," povedal Fico.
 

Vyberte región